Δράσεις του Νηπιαγωγείου


ToyBox – περιπέτειες κίνησης και γεύσης

   Κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2012- 2013 το νηπιαγωγείο μας συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα  «toyBox – περιπέτειες κίνησης και γεύσης» σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

   Στην Ευρώπη, ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δυο δεκαετίες.
   Το πρόγραμμα έχει επίκεντρο το νηπιαγωγείο, ωστόσο εμπλέκεται και η οικογένεια, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνεχιζόμενες με την παχυσαρκία συμπεριφορές των παιδιών 4-6 ετών.  Βασικοί στόχοι είναι να συμβάλουμε στην καλή υγεία του παιδιού, αναπτύσσοντας υγιεινές συνθήκες κατανάλωσης φαγητού και νερού στην καθημερινότητα και προωθώντας την φυσική δραστηριότητα.

 Το toyBox  έχει θέσει τέσσερις στόχους:
  1. Τα παιδιά  να πίνουν πολύ νερό για να ξεδιψάσουν.
  2. Τα παιδιά να καταναλώνουν υγιεινά ενδιάμεσα γεύματα (δεκατιανό, απογευματινό).
  3. Τα παιδιά να είναι σωματικά δραστήρια.
  4. Τα παιδιά να διακόπτουν τις παρατεταμένες περιόδους που κάθονται με διαλείμματα κίνησης.

 Νερό - η καλύτερη επιλογή κατά της δίψας
 Η πρώτη θεματική ενότητα αφορούσε την συχνή κατανάλωση νερού κατά την διάρκεια της παραμονής των νηπίων στο Νηπιαγωγείο. Στο σχολείο διαμορφώθηκε η γωνιά του νερού όπου τα παιδιά μπορούν να έχουν πρόσβαση στα μπουκάλια τους όσες φορές θέλουν και σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το σύνθημα δόθηκε "1,2,3... ώρα για νερό, ωραίο δροσερό", "νερό νεράκι, πάμε γρήγορα στο μπουκαλάκι".
Παράλληλα μας δόθηκε η ευκαιρία να ακούσαμε ποικίλους  ήχους του νερού και ανακαλύψαμε  το ταξίδι του νερού. Η πιο όμορφη στιγμή ήταν όταν  η κουκλίτσα μας "το  καγκουρό "  μας διηγήθηκε την ιστορία του και μας έδωσε πολύτιμες συμβουλές για το νερό. 


 Κάθε μέρα φυσική δραστηριότητα 
   Ο μήνας Νοέμβριος είναι αφιερωμένος στη φυσική δραστηριότητα. Κάθε μέρα και από ένα μικρό κινητικό παιχνίδι είναι ένα ωραίο διάλειμμα. Τα παιδιά έχουν ανάγκη για κίνηση και δράση. Παιχνίδια με κορδέλες, το αλεξίπτωτο, κυνηγητό με μανταλάκια, παιχνίδια με μικρές μπαλίτσες και άλλα πολλά αναπτύσσουν την λεπτή κινητικότητα, εξασκούν την κίνηση και τον συντονισμό.  Φυσικά δεν χάνουμε την ευκαιρία να χορέψουμε και ειδικά όταν κάποιος από τους γονείς των παιδιών μπορούν να μας διδάξουν μια ολοκληρη χορογραφία. 
   Παράλληλα είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε το σώμα μας, να εκφράσουμε τις απορίες και μέσα από κατάλληλα βιβλία να δώσουμε απαντήσεις σ' αυτές. Είχαμε την ευκαιρία να μας επισκεφθεί ένας ορθοπεδικός γιατρός που είναι πατέρας ενός μαθητή του νηπιαγωγείου μας. οι απορίες των παιδιών ήταν πολλές και αφορούσαν τόσο τον ανθρώπινο σκελετό και την κίνηση του σώματος όσο και τον τρόπο που ένας γιατρός θεραπεύει τα τραύματα και τα χτυπήματα των παιδιών.

 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου