Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς το παιδί τους, την πρώτη
αυτή μέρα στο νέο περιβάλλον?
Η πρώτη φορά που ο γονιός θα αφήσει το παιδί
του στο σχολείο είναι βαρυσήμαντη, για εκείνον όπως και για το παιδί του. Η
μεγάλη μέρα που το παιδί σας θα κάνει τα πρώτα του βήματα στον κόσμο,
χωρίς εσείς να βρισκόσαστε δίπλα του έφτασε. Το νηπιαγωγείο φέρνει μια
σημαντική αλλαγή στη ζωή του κι αυτό προκαλεί φόβο για το άγνωστο και άγχος
αποχωρισμού."Μαμά μη φύγεις!!"
Είναι πολύ φυσιολογικό ένα παιδί να κλάψει τη στιγμή που θα αποχωρήσει ο γονέας του - όχι μόνο τις πρώτες μέρες, αλλά και τις επόμενες εβδομάδες ή κάποια μέρα μετά από μήνες.
Το κλάμα δείχνει το δέσιμο του παιδιού με τον γονιό και για αυτό το λόγο θεωρείται ως ένα υγιές σημάδι που εκφράζει ένα παιδάκι το οποίο αποχωρίζεται τον γονέα του ακόμα και για λίγο.
Το συναίσθημα του αποχωρισμού που νιώθει ένα παιδί, είναι κάτι που μπορεί να εκφραστεί και με θυμό, όχι μόνο με κλάμα. Κάποιο ίσως να αρνηθεί να μοιραστεί με τους γονείς του τις εμπειρίες του, ή να δείξει ότι στεναχωριέται με κάποια άλλη αιτία (ότι τα παιδιά δεν το παίζουν ή το χτυπάνε).
Τι είναι καλό να
αποφύγετε:
Να
καθυστερείτε πολύ την αναχώρησή σας
εάν βλέπετε ότι το παιδί σας κλαίει και δεν
σας αφήνει να φύγετε. Εάν για δέκα λεπτά το παιδί σας συνεχίζει να κλαίει, να
οδύρεται ή και να ουρλιάζει, ισχύει το εξής: από την στιγμή που ξέρει ότι θα φύγετε, θα κλαίει μέχρι τη στιγμή που θα
γίνει αυτό. Είναι προτιμότερο να επισπεύσετε την αναχώρησή σας,
και να επικοινωνήστε τηλεφωνικά με τον νηπιαγωγείο λίγη ώρα αφότου φύγατε, για
να σιγουρευτείτε ότι έχει ηρεμήσει και είναι με τα παιδιά της τάξης του. Τις
περισσότερες φορές, λίγα λεπτά από την αναχώρηση του γονιού, τα παιδιά
σταματούν να κλαίνε.
Να
το συγκρίνετε με τα άλλα παιδιά
Το κάθε παιδί έχει τον δικό
του ρυθμό και επεξεργάζεται τα γεγονότα διαφορετικά. Εάν το συγκρίνετε με άλλα
παιδιά του δείχνετε ότι ο δικός του ρυθμός δεν είναι σωστός. Αφήστε το να
εκφράσει την δυσαρέσκειά του και την όποια στεναχώρια του όπως αυτό θέλει, για
να το διευκολύνετε να περάσει αυτό το στάδιο.
Η αστάθεια στο ωράριο και τις ημέρες προσέλευσης στον παιδικό σταθμό:
Το νηπιαγωγείο λειτουργούν βάση κάποιου προγράμματος, που περιλαμβάνει ένα καλωσόρισμα όταν όλα τα παιδιά έχουν φτάσει το πρωί, μία εισαγωγή σε ποιες δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν εκείνη την μέρα και στο τέλος της μέρας έναν μικρό χαιρετισμό. Εάν πηγαίνετε το παιδί σας αργότερα το πρωί από ότι τα άλλα παιδιά, ή το παίρνετε αρκετά νωρίτερα ή και αργότερα από τα άλλα παιδιά, θα αισθανθεί εκτός της ομάδας και ίσως αποδιοργανωθεί. Το να αισθάνεται ένα παιδί μέρος της ομάδας /τάξης του, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι της ομαλής προσαρμογής του.
Ανησυχία του γονέα:
Όσο πιο σίγουρος νιώθει ο γονέας για το ότι το παιδί του θα μεταχειριστεί σωστά και θα έχει ευκαιρία να περάσει καλά με τα άλλα παιδάκια, τόσο πιο άνετα θα νιώσει και το ίδιο το παιδί. Εάν όμως ο γονέας είναι αγχωμένος ή αμφιβάλλει για το εάν είναι έτοιμο το παιδί του, το ίδιο το παιδί θα αισθανθεί αυτή την ανησυχία - κάτι που θα το δυσκολέψει στην προσαρμογή του στον χώρο.
Υπερπροστατευτική σχέση γονέα-παιδιού:
Ένα παιδί, λόγω μιας υπερπροστατευτικής σχέσης με τους γονείς του, μπορεί να εμφανίσει μεγάλη ανασφάλεια όταν βρεθεί ξαφνικά χωρίς αυτούς. Μπορεί να αναπτύξει φοβίες, ή να αισθάνεται εξαιρετικά αβοήθητο και ανήμπορο μπροστά σε άλλα παιδιά που είναι δυναμικά και ενεργητικά - με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να δημιουργήσει μία σχέση με αυτά και να αγκιστρώνεται στην παιδαγωγό.
Πρόσφατες αλλαγές:
Αλλαγές όπως μία μετακόμιση σε άλλη πόλη, γέννηση ενός νέου μωρού στην οικογένεια, απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου (είτε από θάνατο είτε από χωρισμό), είναι παράγοντες που χρωματίζουν με ανασφάλεια τον ψυχικό κόσμο ενός παιδιού. Είναι απαραίτητο οι εκπαιδευτικοί να είναι ενημερωμένοι, έτσι ώστε να δώσουν στο παιδί την κατάλληλη προσοχή μέσα από κατανόηση και συζήτηση για αυτό το θέμα. Θεωρείται αναμενόμενο, η προσαρμογή ενός παιδιού που βιώνει μία απώλεια (μετακόμιση καθώς και γέννηση ενός νέου μωρού θεωρούνται στην ψυχολογία μορφές απώλειας, μιας και το παιδί αποχωρίζεται για πάντα μία προηγούμενη, ασφαλή κατάσταση) να είναι πιο χρονοβόρα και οδυνηρή για το παιδί.
Θυμηθείτε:
- Χρειάζεται να εξηγήσουμε
στο παιδί ότι είναι προνόμιο
το να πηγαίνει σχολείο και ότι αξίζει να νιώθει περήφανο και τυχερό που ήρθε η
στιγμή να γίνει κι εκείνο μαθητής.
- Η υπερνίκηση του άγχους του αποχωρισμού από το παιδί θα έλθει μέσα από την καθημερινότητα, ποτέ όμως με ψέματα ή με την εξαφάνιση των γονιών.
- Κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς και τις δικές του ιδιαιτερότητες, τις οποίες είναι καλό να αποδεχόμαστε στηρίζοντας το στην προσπάθειά του να αυτονομηθεί.
- Ο δρόμος της κοινωνικοποίησης και της αυτονομίας στην προσχολική ηλικία περνά από το Νηπιαγωγείο.
- Η υπερνίκηση του άγχους του αποχωρισμού από το παιδί θα έλθει μέσα από την καθημερινότητα, ποτέ όμως με ψέματα ή με την εξαφάνιση των γονιών.
- Κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς και τις δικές του ιδιαιτερότητες, τις οποίες είναι καλό να αποδεχόμαστε στηρίζοντας το στην προσπάθειά του να αυτονομηθεί.
- Ο δρόμος της κοινωνικοποίησης και της αυτονομίας στην προσχολική ηλικία περνά από το Νηπιαγωγείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου