Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Υγιεινή Διατροφή - Ενδιαμεσα Γεύματα

 "Νους υγιείς και σώμα υγιή" έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες πού είχαν κατανόησει την αξία της άσκησης και της σωστής διατροφής, παρόλο που απ΄όσο γνωρίζαμε δεν υπήρχε στην ζωή τους η τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
 Στα πλαίσια του προγράμματος Τοy Box "περιπέτειες γεύσης και κίνησης" που εφαρμόζεται στο Νηπιαγωγείο μας αυτή τη σχολική χρονιά, τις  εβδομάδες  που μας πέρασαν ασχοληθήκαμε με την θεματική ενότητα: Υγιεινή Διατροφή - Ενδιάμεσα Γεύματα και κατάργηση της καθιστικής συμπεριφοράς στο σχολικό περιβάλλον.
    Στόχος του προγράμματος από την μια πλευρά είναι η προαγωγή υγιεινών συνηθειών διατροφής και η μείωση της καθιστικής συμπεριφοράς τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο. Από την άλλη στόχος του νηπιαγωγείου είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τις διαφορετικές γεύσεις τροφίμων, την προέλευση των τροφών, να κατανοήσουν την σπουδαιότητα των βιταμινών και την αξία της συνεχής κίνησης ως απαραίτητο συμπλήρωμα στην υγεία του ανθρώπου.
    Στο νηπιαγωγείο μας για να πετύχουμε την ανάλογη αλλαγή στη στάση και στη συμπεριφορά τόσο την παιδιών όσο και των νηπιαγωγών πραγματοποιήσαμε τις παρακάτω δράσεις:
  •  κάναμε συχνά διαλείμματα κίνησης και άσκησης με ευχάριστα παιχνίδια, 
  •  γνωρίσαμε με  τα παιδιά μέσα από τις αισθήσεις τους (γεύση, όραση, αφή  και όσφρηση) φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά προϊόντα, 
  • ομαδοποιήσαμε τα τρόφιμα και ανακαλύψαμε την προέλευση τους,
  • κατασκευάσαμε την διατροφική σκάλα,
  • φτιάξαμε πίνακες που διαχωρίσαμε τα τρόφιμα που είναι καλό να καταναλώνουμε και προϊόντα που πρέπει να αποφεύγουμε,
  • κατασκευάσαμε  το τρένο της υγιεινής διατροφής που θα μας ταξιδέψει στη χώρα της Ροδαλένιας Υγείας,
  • διαβάσαμε και ακούσαμε παραμύθια και ιστορίες που αναφέρονται στην υγιεινή διατροφή,
  • είδαμε εκπαιδευτικό dvd με θέμα τις βιταμίνες,
  • σχεδιάσαμε στον υπολογιστή ένα υγιεινό γεύμα ως ένα τρόπο αξιολόγησης των παραπάνω.
   Μέσα στα παραπάνω εντάξαμε και το μαγικό πιάτο. Το μαγικό πιάτο περιείχε ιδέες και γεύσεις ενός υγιεινού δεκατιανού που μπορούν να καταναλώνουν τα παιδιά στο σχολείο. Μέσα σε χρωματιστές πιατέλες και όμορφα διακοσμημένο τραπέζι τα παιδιά συμπλήρωσαν το πιάτο τους με φρούτα, λαχανικά κομμένα και καθαρισμένα,ξηρούς καρπούς, ελαφρά τοστ, κριτσίνια διαφορετικών γεύσεων και γιαουρτάκι, δημητριακά χωρίς ζάχαρη, μέλι και φρέσκο χυμό πορτοκάλι. Όλα τα προϊόντα ήταν φρέσκα αγορασμένα από την Λαϊκή αγορά.
   Ως συμπέρασμα καταλήξαμε ότι το δεκατιανό ως ενδιάμεσο γεύμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας και θα πρέπει να έχει άμεση σχέση με την μεσογειακή διατροφή.

  * Γι αυτή όλη αυτήν προσπάθεια που ελπίζουμε να συνεχιστεί θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους γονείς που στάθηκαν δίπλα μας αρωγοί αυτής της προσπάθειας. Άλλωστε το πρόγραμμα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου απευθύνεται στους γονείς και στα παιδιά μέσω της εκπαιδευτικής δραστηριότητας.

η πρόταση μας για ένα υγιεινό δεκατιάνό





5 σχόλια:

  1. ..και εγώ θέλω λίγο από το μπουφέ σας!!! μόνο που έχει τόσο χρώμα φαντάζομαι τι έγινε!!! τα φάγατε όλα εε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια!!! Θαυμάσαμε τη δουλειά σας και μας δώσατε πολλές ιδέες. Καλή συνέχεια. Περάστε απ΄το σχολείο μας να σας προσφέρουμε κι εμείς http://blogs.sch.gr/44nipperist/!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. περάστε κι από το δικό μας να πάρετε κάτι!! φιλιά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή