Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΥΣ
  Το ερέθισμα δόθηκε. Η επίσκεψη στην έκθεση των "Δεινοσαύρων της Παταγονίας" στο Γουδί που θα παρακολουθούσαμε ήταν αφορμή για να τους γνωρίσουμε περισσότερο. Τα προϊστορικά αυτά ζώα, αν και έχουν εξαφανιστεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια, ζουν ανάμεσα μας μέσα από τη μυθοπλασία και την φαντασία των ταινιών που έχουν προβληθεί.
  Τα παιδιά γνωρίζουν αρκετά για τους δεινόσαυρους. Όμως κάπου ανάμεσα στη φαντασία και στη γνώση επικρατεί η παραπληροφόρηση. Γιαυτό, λοιπόν, όταν ρωτήσαμε τι ξέρουμε για αυτά τα ζώα πολλές από τις γνώσεις τους ήταν ακριβής, άλλες όμως κυριαρχούνταν από φόβους. Όπως "οι δεινόσαυροι τρώνε τα παιδιά τους" και κυρίως "οι δεινόσαυροι τρώνε ανθρώπους". Άρα αυτό που έπρεπε να κάνουμε πρώτα απ' όλα ήταν να ξεχωρίσουμε ποια από όλα αυτά ήταν αλήθεια ή ψέμματα. Όμως δεν σταματήσαμε εκεί.
  • Φτιάξαμε τη γωνιά των δεινοσαύρων, που είναι και η πιο αγαπημένη τους πλέον.  
  • Είδαμε ταινίες που προσέγγιζαν τη ζωή και το τέλος τους.
  • Μελετήσαμε βιβλία που έφεραν τα παιδιά από το σπίτι τους.  
  • Συνδέσαμε τους δεινόσαυρους με τους δράκους των παραμυθιών και βρήκαμε ομοιότητες. Ανακαλύψαμε πως οι δεινόσαυροι σχετίζονται με τους κομήτες και τα ηφαίστεια και προεκτείναμε το θέμα μας  σ' αυτά.
   Στην έκθεση επιβεβαιώσαμε όλα όσα μάθαμε για τους δεινόσαυρους και μάθαμε ακόμα περισσότερα... Πήραμε μαζί μας και ένα μικρό δεινόσαυρο που εμείς τον χρωματίσαμε με την φαντασία μας.



 





ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
Ετοιμάστηκα και εφέτος
 με όλα μου τα υλικά
το φλουράκι το χω κρύψει
και ετούτη τη χρονιά.

Πάντα περιμένει κάποιον
να το βρει όλο χαρά,
 τυχερός να είναι πάντα
 να ‘ χει ελπίδα στην καρδιά!
τί είναι; 

Για όσους δεν το βρήκαν είναι ....η βασιλόπιτα.
    Η νέα χρονιά άρχισε, ο πρώτος  μήνας του 2013 πέρασε και εμείς χθες κόψαμε την βασιλόπιτα μας και ευχηθήκαμε με τα παιδιά να έχουμε μια όμορφη και δημιουργική χρονιά.